Såhär slutar hockey-VM!

Dagen är äntligen kommen. I eftermiddag inleds årets hockey-VM-turnering, som förövrigt avgörs i vårt grannland Danmark. Under gårdagen öppnade jag upp ett Excel-dokument där jag förde in samtliga slutresultat i alla VM-matcher och fick fram en sluttabell och hur slutspelet slutar. Tyvärr blir det inget roligt VM för Tre Kronor. Åtminstone inte när det vankas slutspelshockey.

 

Grupp A – Två överlägsna lag gör upp om gruppvinsten

Här är Ryssland och Tre Kronor stora favoriter. Jag anser att ingen annan nation har chansen att bli topp 2 i denna gruppen. Matchen mellan Ryssland och Tre Kronor blir direkt avgörande för gruppvinsten. Jag tror dock Ryssland vinner den matchen (efter OT/SO) och vinner därmed grupp A efter att stornationen vinner samtliga sju gruppspelsmatcher. Schweiz slutar till slut på en klar tredjeplats och Tjeckien, Vitryssland och Slovakien gör upp om den fjärde- och sista slutspelsplatsen där Tjeckien lyckas knipa den precis före Vitryssland. Enligt min prognos så kommer båda lagen hamna på samma poäng, men Tjeckien sluta före i kraft av bättre målskillnad samt förlängningsvinst inbördes möte. Österrike blir jumbo i gruppen med endast en inspelad poäng och kommer således förlora samtliga sju matcher där man lyckas knipa en poäng i bottenmötet mot Frankrike.

 

Grupp B – Värdnationen Danmark kniper en slutspelsplats

I den här gruppen kommer USA, Kanada och Finland rycka ifrån alla andra nationer rejält. Min känsla säger att USA går rent i turneringen där man inleder med seger direkt mot Kanada ikväll efter en stor offensiv uppvisning. USA har ett ruskigt bra offensivt lag med Patrick Kane och Johnny Gaudreau i spetsen. Defensiven är dock ett frågetecken. Amerikanarna kommer göra mycket mål framåt, men även släppa in en hel del bakåt. Kanada slutar tvåa i gruppen en poäng före Finland som också har ett riktigt bra lag eller vad sägs som Sebastian Aho, Mikael Granlund, Mikko Rantanen och Teuvo Teräväinen. Danmark kommer inleda med tre raka förluster (USA, Kanada och Finland) sedan gå rent därefter och till slut sluta på fjärdeplatsen i tabellen och således gå vidare till slutspel. Norge slutar femma tätt följt av Tyskland och Sydkorea. Lettland blir jumbo i gruppen efter att man fått stryk i samtliga sju matcher, t.o.m. mot Sydkorea. Sydkorea kommer göra det bättre än många tror och enligt min prognos grejer man fem poäng. Man slår Lettland efter ordinarie speltid och tar poäng mot såväl Norge som Tyskland.

 

Slutspelet – Bye, bye Tre Kronor 

Enligt mina beräkningar så får vi fram följande kvartsfinaler:

1. Ryssland – 4. Danmark
2. Sverige – 3. Finland
3. Schweiz – 2. Kanada
4. Tjeckien – 1. USA

Ryssland kör över Danmark och tar sig enkelt till semifinal medan Kanada och USA gör jobbet mot Schweiz respektive Tjeckien. Tre Kronor då? Resan tar tyvärr slut i kvartsfinalen mot rivalen Finland. Jag tror kvartsfinalen blir ruskigt jämn och kan mycket väl avgöras efter förlängning, men finnarna vinner och känns strået vassare i år. Det finns dessutom chans att man förstärkt truppen med storstjärnan Patrick Laine lagom till slutspelet.

Såhär ser semifinalerna ut: 

1. Ryssland – 2. Kanada
1. USA – 3. Finland

Tre av semifinallagen kommer alltså från grupp B. Vilka häftiga fajter vi får här. Jag tror både Kanada och USA tar sig till final efter två målrika och underhållande semifinaler.

Bronsmatch: 

1. Ryssland – 3. Finland

Den europeiska bronsmatchen vinns av Finland då grannlandet kommer vara rejält mer motiverade än Ryssland, som enbart går för guldet. Jag har en känsla av att Finland rent av kör över Ryssland och vinner med 6-2.

FINAL:

1. USA – 2. Kanada

De båda nordamerikanska lagen gör upp i minnesvärd VM-final. Det kommer bli målrikt, underhållande och offensiv hockey där USA, precis som i gruppspelet, slår Kanada. Denna gången med uddamålet 5-4 och amerikanarna tar därmed sitt första VM-guld sedan 1960.


Eftersom Ryssland, Finland, USA och Kanada kommer spela flest matcher, enligt mina beräkningar, så känns det mest naturligt att någon av spelarna i dessa fyra lag vinner poängligan, assistligan och målligan. Jag har även räknat ut hur många mål respektive lag gör under VM-turneringen och här kommer slutspelets åtta lag:

1. USA – 52 mål
2. Kanada – 46 mål
3. Ryssland – 43 mål
4. Finland – 41 mål
5. Sverige – 31 mål
6. Tjeckien – 21 mål
6. Schweiz – 21 mål
8. Danmark – 20 mål

Inget av de åtta lagen som inte tog sig till slutspel kommer göra mer mål än åttan Danmark. Närmast kommer Vitryssland vara med 19 baljor tätt följt av Slovakien (17).


Så till långtidsspelen i turnering!

Vinnare – USA @9,35 (2/5 units)
Jag har en känsla av att det blir offensivens VM-turnering och då har USA ett utmärkt läge. Visst Ryssland, Sverige, Kanada och Finland och riktigt bra lag i år, men det är amerikanarnas tur. Patrick Kane och Johnny Gaudreau fixar biffen. Oddset till 9,35 är alldeles för högt för att inte testa.

 

Tyskland att missa slutspel @1,71 (3/5 units)
Det är skrivit i sten att USA, Kanada och Finland beslagtar de tre första platserna i gruppen, därefter gör Tyskland, Norge och Danmark upp om fjärdeplatsen. Jag tror Tyskland floppar rejält i år och Danmark kniper fjärdeplatsen mycket tack vare hemmaplansfördel och en världsmålvakt i Frederik Andersen.

 

Tjeckien ut i kvarten @1,85 (3/5 units)
Tjeckien kommer gneta sig till fjärdeplatsen i grupp A och ta sig till kvartsfinal, men väl där kommer USA, Kanada eller Finland vänta. USA enligt mina beräkningar. Det kommer såklart ta stopp där och oddset på 1,85 är finfint enligt mig.

 

Ryssland att förlora bronsmatchen @4,85 (2/5 units)
Jag tror Ryssland torskar semifinalen och får därför spela bronsmatch. Det spelar ingen roll om det är Finland, USA eller Kanada på andra sidan utan matchen om tredjepriset förlorat ryssarna. 4,85 är ett spelvärt odds enligt mig.

 

Johnny Gaudreau – bästa poängplockare @18,00 (1/5 units)
Min känsla säger att USA tar hem årets VM-turnering tack vare sin offensiv. De är laget som kommer göra flest mål i mästerskapet och kommer möta fem sämre lag i gruppen (Norge, Danmark, Tyskland, Lettland och Sydkorea) medan grupp A endast har två slagpåsar i Frankrike och Österrike. Gaudreau kommer få grymt med istid i såväl 5-mot-5 som powerplay. Gaudreau blir årets ”William Nylander”.

 

Patrick Kane – bästa poängplockare @18,00 (1/5 units)
Även Patrick Kane står i 18 gånger pengarna och är värd en slant med samma motivering som Gaudreau.

 

Elias Pettersson – bästa svenska målgörare @10,00 (2/5 units)
Tre Kronor har en trupp där de klara stjärnorna saknas och det öppnar upp för Elias Pettersson. Han vann såväl SHL:s poängliga i grundserien som SM-slutspelets. Varför inte vinna Tre Kronors interna också? Pettersson kommer få stort förtroende och kommer spela mycket i powerplay där han garanterat kommer stänga in några pytsar. Helt klart spelvärt till oddset 10,00.

 

Mikko Rantanen – bästa finska målgörare @4,50 (3/5 units)
Sebastian Aho, Mikko Rantanen och Teuvo Teräväinen kommer göra mycket poäng i den här turneringen. Aho och Teräväinen tror jag kommer göra flest poäng (mycket tack vare många målgivande passningar), men Rantanen kommer göra flest mål. Jag tror Coloradostjärnan, som hade en strålande säsong, gör en 7-8 mål i turneringen.

 


Det får bli VM-turnerings långtidsspel! Jag kommer även lägga upp speltips dagligen på Twitter så följ gärna med där. @TimmyRenud är namnet. Det kommer även dyka upp mycket annat som rör VM-turneringen. Allt jag hinner och har orken att förmedla helt enkelt.

Hur går det för Tre Kronor? Vilka vinner guld? Gör Elias Pettersson succé? Vad tror ni om årets mästerskap? Kommentera gärna!

/ Timmy

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s