Så betydelsefullt att det går igenom rutan

Fotbolls-VM är igång, och det med besked. När jag skriver detta spelar Iran mot Spanien och slutför Grupp B:s andra omgång. En uppmaning är att njuta medan ni kan, det är sorgligt nog snart över. Lika snabbt som det började.

Något som har slagit mig under denna första vecka är att VM är så monumentalt stort. Det är inte så att jag inte förstått detta innan, men för mig har det blivit klarare än någonsin. Iranska spelare gråter  och springer ärevarv efter ett sent avgörande mot Marocko, Australien gnetar sånär till sig en pinne mot Frankrike, Tyskarna spelar nervöst och rent av dåligt mot Mexico. Allt som på förhand var givet ställs på ända.

Bäst exempel på detta är de två största, Ronaldo och Messi. Cristiano kommer från ännu en titel i Champions League och, inte minst, en finalvinst i den senaste stora landslagsfinalen. Han spelar avslappnat men fokuserat, dundrar in (nåja, De Gea..) in tre mål mot Spanien och står nu på fyra mål efter två matcher. Messi däremot, som fortfarande står i en hopplös skugga från landets stora klarar inte pressen och slår ännu en dålig straff i en stor och avgörande stund. Jag kan slå vad obegränsad summa att han hade gjort mål på straff i en träningsmatch mot Island en vecka innan VM, men nu i skarpt läge med hela landet på sina axlar missar han. Det är för mig ingen tillfällighet. VM är monumentalt stort.

För mig är detta den stora tjusningen med turneringen. Den spelas vart fjärde år och du kan inte vinna något större. Du får tre, kanske fyra, chanser att vinna. En så stor stjärna som Zlatan har egentligen inte spelat en enda VM-turnering. 2002 gjorde han ett par inhopp och 2006 grusade en krånglade ljumske chansen. Ett generationsskifte senare har vår största någonsin slutat i landslaget. Fönstret står i bästa fall halvt öppet även för Messi och Ronaldo och det gäller att ta chansen när du får den.

Oavsett om du spelar för Iran eller Nigeria, Argentina eller Tyskland, så är du desperat när det vankas VM. Det är vad som gör de här veckorna så underbara. Inget är givet, länder överpresterar och storfavoriter sviker. Den som står kvar när röken lagt sig blir odödlig i hemlandet. Tror ni att Mario Götze behöver betala många notor i Tyskland?

Jag tänker inte va sämre än Timmy vad gäller betting. Ett tips inför midsommarsafton: Korten kommer hagla i Serbien-Schweiz. Hittar inga odds eller var linan läggs än men Ö5,5 är spelvärt till allt över 1,80 i mina ögon. Rött kort till 5,00 är fint det också. Lägg spelet innan snapsen börja rinna ner för strupen bara!

Jag önskar er alla en trevlig helg och ett fint midsommarfirande!

/Niklas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s